Ik woon te groot/te klein. Wat nu?

De bezettingsnorm van een woning bepaalt hoeveel personen er in de woongelegenheid mogen wonen. De bezettingsnorm wordt berekend op basis van de netto-vloeroppervlakte en het aantal woonlokalen (vb. keuken, slaapkamers, …).

Door de jaren heen kan uw gezinssituatie echter veranderen waardoor u te groot of te klein kan wonen.

Te groot wonen / onderbezetting

De wetgeving die actief is sinds 1 maart 2017 zegt dat huurders van een sociale huurwoning verplicht moeten verhuizen naar een kleinere woning wanneer zij onderbezet wonen. 

Wat is onderbezet wonen?
Je mag één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Heb je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet. We vragen je dan om te verhuizen naar een kleinere woning.

Wat zijn de gevolgen?
Geelse Huisvesting is verplicht om iedereen die onderbezet woont te contacteren en te laten verhuizen naar een andere, geschikte woning binnen het keuzegebied.
Je krijgt dan twee keer een aanbod op maat. Weiger je dit twee keer? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen (bij een contract van onbepaalde duur) of verlengen we jouw huurovereenkomst niet (bij een contract van bepaalde duur).
De onderbezettingsvergoeding is 32 euro per maand (bedrag in 2021) per slaapkamer die je teveel hebt. Dit betaal je extra bij je maandelijkse huurprijs en kosten. Een uitgebreide uitleg over onderbezetting, kan je hier terugvinden.

In de bijlage kan je de meest gestelde vragen over onderbezet wonen terug vinden.

Attachment Size
Veelgestelde vragen onderbezetting.pdf 79.71 KB

Te klein wonen / overbezetting

Door natuurlijke aangroei (dit wil zeggen door geboorte, adoptie of pleegzorg) kan het zijn dat je met teveel personen in de woongelegenheid woont.

Geelse Huisvesting zal je dan verplicht terug inschrijven op de wachtlijst om te verhuizen naar een grotere woning , indien je ervoor kiest om niet je samen met je gezin in te schrijven op de wachtlijst. Je zal hiervoor een voorrangscode krijgen waardoor je hoger op de wachtlijst komt te staan.